Ga naar de inhoud

Gebalanceerde verbindingen. Hoe werkt dat?

Iedereen kent ze wel, de ‘jackplugs’ en ‘tulpstekkers’. De meest voorkomende stekkers waarmee consumentenapparatuur op elkaar aangesloten kan worden om een geluidssignaal over te brengen. Vaak zijn het simpele twee-aderige kabels om een enkel signaal, of drie-aderige kabels om een stereosignaal over te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon op een geluidsinstallatie aansluiten. Of speakers op je computer aansluiten. Een kenmerk van deze aansluitingen is dat ze ongebalanceerd zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat zijn dan gebalanceerde verbindingen?

Ongebalanceerde verbindingen

Bij een ongebalanceerde verbinding wordt een signaal van A naar B gebracht via twee aders. Een ader die het signaal draagt en een ader die een aardverbinding tussen apparaat A en B legt. Een prima systeem voor de meeste consumentenapparatuur waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van korte kabels en “krachtige” signalen. Dat betekent dat het signaal minimaal van lijnniveau is (ongeveer 1 Volt), dat is ongeveer 1000x sterker dan het gemiddelde signaal wat een microfoon produceert!

Een ongebalanceerde verbinding
Een ongebalanceerde verbinding

De problemen met deze verbinding ontstaan wanneer de kabels erg lang worden en het signaal wat overgebracht wordt erg zwak is. Iedere kabel werkt namelijk als een antenna en kan dus ruis van verschillende bronnen oppikken. Daar heb je geen last van op dat korte stukje van een telefoon naar een versterker. Maar als de kabel 100 meter lang is en er een zwak signaal (bijvoorbeeld van een microfoon) overheen gaat kunnen er problemen ontstaan. Dan heb je ineens aan de andere kant een erg onduidelijk signaal met veel ruis en Duitse radiozenders op de achtergrond.

Gebalanceerde verbindingen

Een gebalanceerde verbinding
Een gebalanceerde verbinding

Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien, kabels en stekkers die in professionelere omgevingen gebruikt worden. Vaak vindt je hier de XLR-plug terug. Een driepolige stekker (en kabel) om een signaal gebalanceerd over te brengen van A naar B. Het resultaat is een sterker signaal zonder ruis. Maar hoe dan?

Bij een gebalanceerde verbinding gaat het signaal over twee aders naar de andere kant, waarbij het tweede signaal in omgekeerde fase over de tweede ader gaat. Simpel gezegd is het signaal gespiegeld (zie de rode en blauwe sinus in de illustratie). Aan de ontvangende kant wordt het tweede signaal weer omgedraaid en met het eerste samengevoegd. Het resultaat hiervan is dat de ruis die door beide aders onderweg is opgepikt ook is omgedraaid en daarom in omgekeerde fase staat en zichzelf weg filtert. Bijkomend voordeel is dat het originele signaal wat door het omdraaien nu weer in fase staat opgeteld een dubbele amplitude krijgt!

Van ongebalanceerd naar gebalanceerd

Maar wat nu als je een apparaat hebt wat alleen een ongebalanceerd signaal produceert? Daarvoor is de Direct Injection Box (DI-Box) voor uitgevonden. Dit apparaat kan ongebalanceerde signalen omzetten in gebalanceerde verbindingen. Handig als je een lange afstand af moet leggen! DI-Boxen zijn er in passieve en actieve varianten. Een actieve DI-Box heeft energie nodig. De DI-box moet dan dus gevoed worden met batterijen of de fantoomvoeding van een mengpaneel of voorversterker.

DI-boxen
Een aantal DI-boxen

Wist u dat?

Wij ook (multi)kabels op maat kunnen maken of uw (permanente) installatie kunnen monteren en bekabelen? Neem vooral contact met ons op voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *