Ga naar de inhoud

100 Volt systemen. Hoe werkt dat?

Waaruit bestaat een 100 Volt systeem?

Een 100V luidspreker
Een 100 Volt luidspreker

Binnen een 100 volt systeem vind je verschillende componenten terug. Allereerst natuurlijk het meest opvallende element; de speaker. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor opbouw luidsprekers, plafondspeakers, zuil speakers, hang systemen of een hoorn luidspreker. Misschien vergeet ik er hier zelfs wel een aantal. Deze luidsprekers moeten aangestuurd worden door een versterker.

Ook versterkers zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er versterkers die echt alleen maar voor vermogen zorgen. Maar er zijn ook versterkers waarop je allerlei signalen kunt insturen. Deze worden ook wel mengversterkers genoemd. De versterker wordt uiteindelijk met de speakers verbonden door luidspreker kabel. Hiermee is de basis van het 100 volt systeem compleet. De luidsprekerkabel levert namelijk het geluidssignaal en genoeg voltage om een reeks speakers van het juiste vermogen te voorzien.

De opties van het geluidssysteem

Afhankelijk wat de toepassing is van jouw geluidssysteem kunnen er verschillende opties worden toegevoegd. Voor extra weergave in het laag kan er worden gekozen om subwoofers in de keten op te nemen. En wanneer je graag wenst dat medewerkers hun eigen kantoor of werkruimte zelf kunnen controleren kan er een wandmodule worden ingebouwd om het volume van zones te regelen. Deze staat direct in contact met het geluid systeem.

Voor omroepinstallaties is het wenselijk een paging microfoon te installeren, zodat er berichten over de installatie naar buiten gebracht kunnen worden. Vanzelfsprekend kan ook rondom de versterker worden uitgebreid. Een mixer om microfoon signalen en afspeel signalen te verdelen bijvoorbeeld. Of om verschillende zones individueel aan te sturen in de vorm van volume of zelfs signaal. Zo is het mogelijk om in de ene ruimte een CD af te spelen en in de andere ruimte het signaal van een FM tuner of netwerk player.

Ook is het bij de meeste installaties mogelijk om een verbinding te maken met de alarm- of brandmeldinstallatie.

Hoe werkt een 100 Volt systeem?

Een 100 volt speaker kan een bepaald vermogen produceren. Dit vermogen staat altijd aangegeven bij de specificaties. Vaak is het zo dat er verschillende stappen mogelijk zijn binnen het vermogen. Dit worden ook wel transformator taps genoemd. Als voorbeeld nemen we een speaker met 3 transformator taps, te weten 7,5W, 15W en 30W.

Het kan zijn dat je het geluid niet op elke locatie binnen je installatie op hetzelfde niveau wilt hebben staan. Zo kan ik me voorstellen dat de speaker boven de balie best wat minder hard mag dan achterin de winkel. Of de plek waar een verkoopgesprek wordt gevoerd mag wat minder belast worden. In dit geval kun je ervoor kiezen om de transformator tap 7,5W te gebruiken, terwijl je op andere locaties 15W of 30W gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de verhouding van het volume en de helderheid gelijk aan elkaar blijft. En wanneer er aan de knoppen wordt gezeten beweegt alles met elkaar mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *