Ga naar de inhoud

Ons nieuwe Soundcraft-rack

Voor kleinere optredens, zowel in omvang als de fysieke afmetingen van de locatie is het vaak niet handig om een 24-kanaals analoge mixer met multikabel, versterkerracks en grote speakers mee te slepen. Het liefst wil je hier aan de slag met een kleine mixer en een paar actieve speakers. Zo kun je snel opbouwen, makkelijk je werk doen en ook snel weer afbreken. Bij het zien van de Soundcraft Ui24R en haar mogelijkheden waren wij op slag verliefd.

De Soundcraft Ui24R

De Soundcraft Ui24R is de derde mixer uit de Ui-serie, naast zijn kleinere broertjes de Ui12 en Ui16. Het is een complete, 19-inch digitale mixer en multi-track recorder in één. Dat maakt de mixer zowel geschikt voor live- als studio-toepassingen. In een verplaatsbaar rack natuurlijk zelfs op locatie.

Je kunt de Ui24R eigenlijk zien als een stage-box vol met aansluitingen. De Ui24R is voorzien van 20 XLR-ingangen, waarvan 10 XLR/jack combo-aansluitingen en 2 RCA-aansluitingen. Hierop sluit je dus je microfoons of instrumenten aan. Dankzij de 20 Studer microfoonvoorversterkers, Lexicon effecten en DBX-compressor staat hij garant voor een ultieme geluidskwaliteit.

Naast ingangen is de Ui24R ook rijkelijk voorzien van uitgangen. Naast de master-uitgang (L en R) met volumeknoppen zien we hier maar liefst 8 AUX-aansluitingen. In het middenpaneel zitten tevens twee aansluitingen voor koptelefoons met volumeregeling. In de software zijn de koptelefoons zelfs individueel te regelen.

Daarnaast is de mixer voorzien van 3 USB-aansluitingen voor het afspelen van muziek, rechtstreeks opnemen op een USB-stick en als audio interface naar een pc of laptop. Hiermee heb je in je favoriete DAW direct toegang tot alle 22 individuele ingangen!

De mixer is via pc, laptop, telefoon of tablet te bedienen tot 10 gebruikers tegelijkertijd. Voor het bedienen is geen speciale software nodig. De interface van de Soundcraft Ui24R is volledig via een browser te benaderen. Ben je muzikant, dan is het zelfs mogelijk om je eigen monitorinstellingen te regelen! Als geluidstechnicus is er ook niets zo mooi als door een zaal kunnen lopen en het geluid hierop afstellen. Free like a bird!

De opbouw van ons rack

Als we ons rack eens van boven tot onder gaan bekijken zie je dat we begonnen zijn met een LED-bar van Adam-Hall. In donkere omgevingen willen we natuurlijk ook wat overzicht op ons rack behouden. Deze slimme LED-bar is voorzien drie sensoren die beweging detecteren. Wanneer dit het geval is wisselt de LED-bar naar een vooraf ingestelde kleur. De vaste kleur, kleur bij beweging, helderheid en tijdsduur zijn allemaal vrij in te stellen.

Onder de LED-bar zien we de dual-band router van Swissonic. Voorzien van 2.4 GHz en 5 GHz, lange afstandsantennes, 1 WAN- en 4 LAN-poorten. Waarvan twee op de voorzijde met Neutrik RJ45 poorten.

We hebben onder de router een 2U lade van Adam-Hall gemonteerd voor het opbergen van klein materiaal en onze laptop/tablet voor de bediening.

Mooi om te zien en als extra veiligheid hebben we met de producten van importeur Van Oostvoorn en Neutrik de aansluitingen van de Ui24R uit bekabeld naar aansluitpanelen onder de Soundcraft. Mocht er onverhoopt iemand aan een kabel blijven hangen, dan kan hiermee hoogstens een chassisdeel in het aansluitpaneel stuk gaan, en niet een onderdeel van de Soundcraft-mixer zelf. Tevens heeft een Neutrik chassisdeel een langere levensduur dan de gemiddelde interne chassisdelen die gebruikt worden in de meeste apparaten, losse contacten worden nu zo goed als uitgesloten.

Als laatste in de aansluitpanelen hebben we in het onderste paneel PowerCon-aansluitingen in en uit voorzien zodat het rack snel in de rest van de infrastructuur kan worden opgenomen en bijvoorbeeld stroom doorgelust kan worden naar een rack met microfoonontvangers en zenders voor in-ear monitoring. Naast de 8 AUX-uitgangen van de mixer is ook hier een Neutrik RJ45 poort ingebouwd om middels een multikabel aan de voorzijde het rack op te kunnen nemen in een Front-of-House opstelling.

Al dit moois hebben we ingebouwd in een 15U (15 eenheden) Thon-Case van onze importeur Thomann. Deze fenol gelamineerde case van 9mm berken multiplex biedt voldoende bescherming voor de ruigste gigs die we hopelijk met dit rack mogen gaan geven.

Geïnteresseerd?

Ook geïnteresseerd in een rack op maat naar uw behoeften? Of bent u als artiest wellicht geïnteresseerd in onze dienstverleningen als geluidstechnicus (live of opnames)?

Neem vooral contact met ons op!

1 reactie op “Ons nieuwe Soundcraft-rack”

 1. Hoi Maikel,

  Wow
  Wat een mooi rack op deze manier opgezet.
  Top werk geleverd.

  Is het mogelijk om voor mij een identiek hetzelfde rack te kunnen leveren ?

  Mvg

  DJ Paul Heuts Light en Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *