Ga naar de inhoud

Reconen, Refoamen en andere Speakerreparaties

Net als de mechanische onderdelen in je auto, scooter of (elektrisch) gereedschap gaan de bewegende onderdelen van een speaker na verloop van tijd slijten. De (papieren) conus kan scheuren, het rubber kan uitdrogen of een elektrische verbinding kan verweren en los raken. Reconen kan de oplossing zijn.

De meeste mensen zullen op dat punt besluiten dat hun audiovoorziening aan vervanging toe is, maar in sommige gevallen kan het zich zeker lonen om de speakers toch te laten repareren. Wat nou wanneer je altijd ontzettend tevreden bent geweest met het geluid van je geliefde speakers, en niet wilt uitwijken naar nieuwe modellen of fabrikanten? Zeker als de installatie ooit een aanzienlijke investering betrof, met bijvoorbeeld wat duurdere drivers van merken als Beyma, EAW, B&C, Celestion etc.

Het is dan simpelweg goedkoper (vaak in de orde van een factor 2 of groter) om de speakers te laten repareren. Een onderdeel van deze reparatie kan reconen en/of refoamen zijn.

Reconen en Refoamen

Bij het reconen wordt de conus van een speaker vervangen. Dit kan nodig zijn wanneer de conus beschadigd of gescheurd is, of wanneer de speakers rare geluiden gaat produceren. Bij het refoamen wordt het rubber en/of schuim van een speaker vervangen. Dit kan na verloop van tijd immers ook uitdrogen en/of scheuren, met alle akoestische gevolgen van dien.

Welke handelingen er precies noodzakelijk zijn bij de reparatie van een speaker zijn natuurlijk afhankelijk van de klachten. Een aantal vragen die wij onder andere stellen aan onze klanten:

 • Wat voor merk speakers betreft het?
  Bij de erg goedkope (Chinese blank label) speakers loont het zich meestal niet, de reparatiekosten ten opzichte van de nieuwprijs staan veelal niet in verhouding wanneer er veel gerepareerd moet worden.
 • Wat is er precies gebeurd?
  Was er sprake van feedback? Viel het geluid abrupt stil? Welke versterker is gebruikt in combinatie met de speaker(s)?
 • Wat hoor je als je licht op de conus van de speaker drukt?
  Als er nog geluid uit de speaker komt, wat klopt er dan niet aan? Klinkt het schrapend, klingelend, of enkel nog ruis? Bij tweeters kan een krassend geluid, overdreven schreeuwend of gewoon geen geluid een indicatie zijn dat het diafragma kapot of gescheurd is. Ook kan er een spoel verbrand zijn.

Het uitvoeren van een reparatie in combinatie met reconen en refoamen laat een speaker weer als nieuw laten klinken. Bent u dus nog niet toe aan een volledig nieuwe audiovoorziening en zijn uw speakers toe aan een opknapbeurt? Vraag ons vooral vrijblijvend of reconen en/of refoamen voor u een optie is!

Benieuwd wat we voor uw speakers kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op, of neem een kijkje in ons dienstenoverzicht.

1 reactie op “Reconen, Refoamen en andere Speakerreparaties”

 1. Hallo.

  Ich muss ein Ciare 645439 aus einem Seeburg recond haben.
  Was würde das ca. Kosten.

  Mit freundlichen Grüßen
  René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *